Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.
Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.
Με στόχο την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και την υποκατάσταση των εισαγωγών, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας εφαρμόζει την Πολιτική Παραγωγικής Ανάπτυξης (PDP), με βάση την οποία συνάπτει συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρίες για τη μεταφορά τεχνολογίας σε κρατικά εργαστήρια, ώστε μέσα σε πέντε χρόνια να παράγουν μόνα τους τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Υγείας εγγυάται την κατ’ αποκλειστικότητα προμήθεια από το Ενιαίο Σύστημα Υγείας (SUS) του προϊόντος της ιδιωτικής εταιρίας.
Μετά την πάροδο των πέντε χρόνων, το κρατικό εργαστήριο συνεχίζει αυτόνομα την παραγωγή του για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς.
Οι ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες διατηρούν την πατέντα του προϊόντος, πρέπει να έχουν αναπτύξει ή να είναι κάτοχοι της άδειας της προς μεταφορά τεχνολογίας. Μπορεί να είναι βραζιλιανές ή αλλοδαπές, οι οποίες πάντως πρέπει να εξασφαλίζουν ένα ποσοστό παραγωγικής ολοκλήρωσης του προς ανάπτυξη προϊόντος σε βραζιλιανό έδαφος.
Η συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει μία ή περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες. Αιτήματα για ανάπτυξη προϊόντων στο πλαίσιο της PDP υποβάλλονται από τα κρατικά εργαστήρια προς τα οποία και γίνεται η μεταφορά τεχνολογίας. Στο πλαίσιο της PDP, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας εκδίδει κάθε χρόνο κατάλογο με τα προϊόντα στρατηγικής σημασίας για το SUS, για την ανάπτυξη των οποίων ζητά από τα κρατικά εργαστήρια την υποβολή προτάσεων.
Μέχρι στιγμής βρίσκονται σε εξέλιξη 98 διαδικασίες μεταφοράς τεχνολογίας, στις οποίες εμπλέκονται 19 κρατικά εργαστήρια και 55 ιδιωτικές εταιρίες. Αφορούν την παραγωγή 92 προϊόντων, εκ των οποίων 61 φάρμακα (τα 27 βιοφάρμακα), 19 προϊόντα υγείας, 5 συσκευές και 6 εμβόλια. Στο σύνολο των 92, τα 26 έχουν ήδη αγοραστεί από το Υπουργείο Υγείας για το SUS.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι συγκεκριμένες συμφωνίες μπορούν να αποτελέσουν μέθοδο εισόδου στη βραζιλιανή αγορά και ανάπτυξης τοπικών συνεργασιών και για ελληνικές βιομηχανίες που διαθέτουν τα ζητούμενα προϊόντα. Το Διάταγμα 2.888/30.12.2014 με το οποίο καθορίζονται τα προϊόντα στρατηγικής σημασίας για το 2015 (φάρμακα και τα δραστικά συστατικά τους, συσκευές και ιατρικά υλικά), είναι διαθέσιμο για τα μέλη του ΠΣΕ. (Α.Π. 42).