Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.
Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.
Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Αγίου Παύλου Βραζιλίας, ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και κυρώθηκε από την Πρόεδρο της Βραζιλίας νόμος για την αύξηση των φόρων επί των εισαγόμενων προϊόντων, ενώ τέθηκε σε ισχύ και νέος κανονισμός της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Εποπτείας της Βραζιλίας (ANVISA) σχετικά με την υποχρεωτική σήμανση των κύριων αλλεργιογόνων τροφών.
Πιο αναλυτικά, ενώ πριν την εφαρμογή του νέου νόμου οι φόροι COFINS (εισφορά κοινωνικής ασφάλισης) και PIS (πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης) επιβάλλονταν σε εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα στο ίδιο επίπεδο χωρίς διάκριση, αναδρομικά από την 1η Μαΐου τα εισαγόμενα αγαθά γενικά θα επιβαρύνονται με φόρο COFINS 9,65% και PIS 2,1% επί της αξίας μετά την επιβολή του δασμού, από το προηγούμενο 7,6% και 1,65%, αντίστοιχα (αθροιστική αύξηση 2,5%). Διαφοροποιήσεις προβλέπονται σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών για τις οποίες ίσχυαν υψηλότεροι φόροι PIS/COFINS, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε το επίπεδο της φορολογίας για αγορά υπηρεσιών από το εξωτερικό.
Σχετικά με το νέο κανονισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Εποπτείας της Βραζιλίας (ANVISA) σχετικά με την υποχρεωτική σήμανση των κύριων αλλεργιογόνων τροφών, αυτός αφορά τρόφιμα, ποτά, συστατικά, πρόσθετα και άλλα συμπληρώματα τροφών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται αποκλειστικά για βιομηχανική μεταποίηση και για υπηρεσίες εστίασης.
Αναγνωρίζονται οι εξής αλλεργιογόνοι τροφές / υλικά:
- Σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη και τα υβριδοποιημένα στελέχη τους,
- Οστρακοειδή,
- Αυγά,
- Ψάρια,
- Φιστίκια,
- Σόγια,
- Γάλα όλων των θηλαστικών,
- Αμύγδαλα,
- Φουντούκια,
- Κάσιους (Anacardium occidentale),
- Κάστανα Βραζιλίας ή κάστανα του Pará (Bertholletia excelsa),
- Μακαντέμια (Macadamia spp),
- Καρύδια,
- Πεκάν (Carya spp),
- Κελυφωτά φιστίκια (Pistacia spp),
- Καρποί κουκουναριών,
- Κάστανα,
- Φυσικό λατέξ.
Από τις προβλέψεις του κανονισμού που ενδέχεται να επηρεάζουν ελληνικές εξαγωγές, σημειώνουμε τα εξής:
- Τα τρόφιμα, συστατικά, πρόσθετα και άλλα συμπληρώματα που περιέχουν ή είναι παράγωγα των παραπάνω αλλεργιογόνων τροφών, πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους τη δήλωση: «Αλλεργικοί: Περιέχει (κοινά ονόματα των τροφών που προκαλούν τροφικές αλλεργίες)», «Αλλεργικοί: Περιέχει παράγωγα των (κοινά ονόματα των τροφών που προκαλούν τροφικές αλλεργίες)» ή «Αλλεργικοί: Περιέχει (κοινά ονόματα των τροφών που προκαλούν τροφικές αλλεργίες) και παράγωγα», ανάλογα με την περίπτωση.
- Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποκλειστεί επιμόλυνση από αλλεργιογόνα τρόφιμα, η συσκευασία πρέπει να φέρει τη δήλωση: «Αλλεργικοί: Μπορεί να περιέχει (κοινά ονόματα των τροφών που προκαλούν τροφικές αλλεργίες)».
- Οι παραπάνω πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται αμέσως μετά ή κάτω από τον κατάλογο των συστατικών, με ευανάγνωστους, κεφαλαίους, τονισμένους χαρακτήρες, σε χρώμα που κάνει αντίθεση με αυτό της συσκευασίας, με ελάχιστο μέγεθος 2 χιλιοστών και πάντως όχι μικρότερο από αυτό που χρησιμοποιείται για τον κατάλογο των συστατικών.
- Οι πληροφορίες δεν μπορεί να αναγράφονται σε σημεία της συσκευασίας που είναι καλυμμένα, αφαιρούμενα με το άνοιγμα ή δύσκολο να εντοπιστούν.
- Στην περίπτωση των συσκευασιών με κύρια επιφάνεια μικρότερη ή ίση με 100 τετραγωνικά εκατοστά, το ελάχιστο μέγεθος της γραμματοσειράς είναι 1 χιλιοστό.
- Για τα προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για βιομηχανική επεξεργασία ή υπηρεσίες εστίασης, η υποχρεωτική πληροφόρηση μπορεί να παρέχεται εναλλακτικά στα συνοδευτικά έγγραφα.
Η εγχώρια βιομηχανία οφείλει να συμμορφωθεί με τον κανονισμό εντός ενός έτους. Δεν γίνεται ειδική μνεία στα εισαγόμενα προϊόντα για τα οποία πάντως ισχύουν οι ίδιες απαιτήσεις, ενώ επιτρέπεται η επικόλληση επιπλέον ετικέτας με τα ζητούμενα στοιχεία στην πορτογαλική γλώσσα.
(Α.Π. 345, 358)