Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.
Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.
Οι προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης που είχε το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τον Υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, κ. Αλέξη Χαρίτση. Κοινό ζητούμενο των δύο πλευρών ήταν η άμεση ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα τρέξει παράλληλα με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Προεδρείο του ΠΣΕ, όπως εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο ΔΣ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, τις Αντιπροέδρους του ΔΣ, κυρία Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα (Μέλι Αττικής) και κυρία Μαρίνα Γιαβρόγλου (Μύλοι Σόγιας, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, GF Energy), τον Γ.Γ. του Συνδέσμου, κ. Ευάγγελο Κολοκοτρώνη (Adelco), καθώς και το μέλος του Δ.Σ., κ. Νίκο Μαυρίκο (πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφοδιαστών Πλοίων, Μαυρίκος Α.Ε.): «σήμερα απαιτείται η έναρξη εξειδικευμένων δράσεων στήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, προσαρμογή στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων, μέσα από ουσιαστικές συμπράξεις του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα. Η άμεση ανταπόκριση του κυρίου Υφυπουργού στα αιτήματα του εξαγωγικού κόσμου και η διάθεση επίλυσης προβλημάτων και αντιμετώπισης προκλήσεων που συνδέονται με το ΕΣΠΑ, με γνώμονα την αύξηση της αποτελεσματικότητας των χρηματοδοτήσεων και πυρήνα την υποστήριξη παραγωγικών επιχειρήσεων, συνάδουν με τις προσδοκίες των Ελλήνων Εξαγωγέων, οι οποίοι στηρίζουν πολλά στα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέμα ΕΣΠΑ, κ. Αλέξης Χαρίτσης, αφού ευχαρίστησε τον ΠΣΕ για τις «εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις», τόνισε εμφατικά ότι «δε γίνεται να περιμένουμε. Η αξιοποίηση παράλληλων μηχανισμών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Ήδη ενεργοποιήθηκαν 4 δράσεις του ΕΣΠΑ, με αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης ως και το 50%, ενώ άμεσα θα ανακοινωθεί και πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για την επιβράβευση όσων επιχειρήσεων δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας από τις αρχές του 2015».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «το νέο ΕΣΠΑ θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, στην υποστήριξη των start ups και των συνεργασιών, μέσα από τη θεσμοθέτηση Επιχειρηματικών Πάρκων και την ενίσχυση clusters επιχειρήσεων».
Σε ότι αφορά τις διαδικασίες των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «στόχος του Υπουργείο και των αρμόδιων Αρχών είναι να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ πιστοποίησης δαπανών και πληρωμών και να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα των Δράσεων από την Προκήρυξη και την Ένταξη ως την τελική αποπληρωμή».